Aproape jumătate dintre absolvenții facultăților românești de științe, tehnologie și inginerie sunt femei. În ciuda acestui fapt, există încă bariere psihologice cu privire la "profesiile dedicate bărbaților" și mai ales la funcțiile de conducere din așa-numitele domenii masculine. Aceste prejudecăți misogine fac ca mai puțin de 30% dintre angajații din industria energiei, spre exemplu, să fie femei, conform unui recent studiu Boston Consulting Group.
Mai sunt și alte industrii în care femeile se află în minoritate, dar cel mai evident contraexemplu de subreprezentare este Parlamentul României. Este greu de înțeles cum țara noastră este dominată încă, și în secolul XXI, de asemenea auto-discriminări, prin care femeile însele consideră că nu sunt apte să ocupe anumite poziții, având în vedere precedentele României din secolul trecut.
Prima femeie inginer din lume a fost româncă - Elisa Leonida Zamfirescu. A studiat ingineria în Germania. Nicio facultate din România nu a acceptat-o din cauza faptului că era femeie. În 1909, s-a înscris la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind astfel prima femeie student de aici. Însuși decanul german a încercat s-o convingă că rolul femeii este la cratiță. Nu a renunțat și a absolvit, în 1912, fiind considerată cel mai silitor student. A condus mai multe laboratoare de analize geologice și a semnat 85.000 de buletine de analize. A ieșit la pensie la 75 de ani. A fost o femeie puternică. O româncă puternică.
Prima femeie inginer silvic din lume a fost româncă – Aurora Gruescu. A fost singura persoană de sex feminin studentă la facultatea respectivă, stârnind numeroase controverse și fiind adesea presată să renunțe. Aurora Gruescu a fost silvicultor între 1938 și 1973 și a avut o contribuție importantă la strategia de împădurire cu 100.000 ha a României. A fost o româncă puternică.
Prima femeie neurochirurg din lume a fost româncă - Sofia Ionescu-Ogrezeanu. În 1945 a absolvit Facultatea de Medicină din București, făcându-și planuri să devină medic internist în orașul său natal, Fălticeni. Războiul a făcut-o să pună în practică ceea ce învățase într-un stagiu de la înșiși profesorii Bagdasar și Arseni: a operat un copil, care avea nevoie urgentă de intervenție chirurgicală, dar pentru care nu mai era niciun medic chirurg disponibil. L-a salvat pe copil și a primit laude de la profesorul Bagdasar. A rămas în neurochirurgie pentru 47 de ani. Iată încă o femeie puternică.
Exemplele au rostul de a fi urmate. Le adaptăm vieții noastre și mergem înainte. În ultimii ani, instituții politice și financiare esențiale din UE sunt conduse de femei. Uniunea Europeană susține eliminarea disparităților de gen în domeniul cercetării și inovării. În fiecare an, Premiul UE pentru femei inovatoare recompensează femeile cercetători și inovatori de excelență, dar și antreprenoare de succes. Ne propunem și noi, prin Asociația Women for a Better Society, să creăm programe prin care femeile să învețe să-și recunoască puterea pentru că, știind că poți, lupta pentru succes îți pare mai ușoară. Așa, ca și când am învăța un mugur să înflorească, chiar dacă deasupra lui e un strat gros de zăpadă.
Kommentare